A weboldal cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatási élmény nyújtásában. A weboldal további használatával Ön jóváhagyja a cookie-k használatát.

Legfrisebb Információ

Tervezett foglalkozásaink-családi bölcsődék-2018.06.25-i hét

A héten a nyári sportokról beszélgetünk. Kiválasztjuk, hogy melyik sportokat végezhetjük vízben is. Még bicikli versenyt is rendezünk.....a hátunkon fekve.
Megnyitás
Kölyökház Gyermek a családba Alapítvány

Gyerek a konyhában

 

Mikortól "konyhaképes" a  gyerek?

Tapasztalatom szerint totyogókortól.

 

 

A konyha veszélyes terep, de életünk színtere is ahová szívesen követ minket a csöppség. Természetes tanulási folyamat, ha életkorának megfelelően vonjuk be a napi teendőkbe.

A végeredményt is szívesebben fogyasztják majd!



Croissant házilag

Lehet, hogy ördőngősen hangzik, de az elkészítése pofonegyszerű. Ami a legjobb, hogy nincs hozzá fix recept, nincsenek előírások csak a képzelőerőnkre kell hagyatkoznunk és már készíthetjük a csoda finom házi croissanokat. Egyetlen alap alkotó eleme a leveles tészta. Én vagy fagyasztottat vagy hűtött, boltban kapható leveles tésztát szoktam használni. A tésztát előkészítjük és háromszögekre vágjuk, aztán jöhet a töltelék. Nekem nagy kedvencem az étcsokis, a nutellás és a meggyes verzió. A háromszögtészták közepébe rakjuk a tölteléket, majd felgöngyjöljük azokat. Az elkészült croissanokat sütőpapírra helyezzük, a tetejüket tojással kenjük meg és már mehet is a sütőbe.
Ez is olyan finomság, amit gyerkőcünkkel együtt készíthetünk el. Villámgyors és nagyon mutatós. Reggelire vagy uzsira is tökéletes falat. Próbáljátk ki, nálunk nagy kedvenc.


Kedvcsináló szendvicsek

Ősszel kiemelten figyelnünk kell gyerkőcünk vitamin pótlására. Nálunk sokszor előfordul, hogy a nyáron megszokott bőséges felhozatal, rengeteg friss gyümölcs és zöldség után nehezebben találunk vitaminforrásokat.

Én folyamatosan igyekszem a főételeket is olyan változatosan összeállítani, hogy sokféle vitamin kerüljön az asztalunkra. A legnagyobb figyelmet mégis a nyersen elfogyasztott zöldségekre, gyümölcsökre helyezem ebben az időszakban is.

Előző cikkünkben a gyümölcsök voltak a főszereplők most a zöldségeken a sor. Ezeket is nyers formában, gyors elkészítési idővel szeretném ajánlani - most szendvicsekhez, melyek közül egy-egy gyermekünk új kedvence lehet.

Néhány tipp, amivel feldobhatjuk a szendvics vacsit.

Használjunk friss, lehetőleg teljes kiőrlésű, barna, magvas kenyeret. Jobb időben bevezetni ezeket a pékárukat is a gyerekek étrendjébe, így könnyedén megszokott alapelemei lehetnek étkezésünknek. Nem csak vajat használhatunk a kenyérre, igen könnyen elkészíthetünk egy tojáskrémet, az ínyenceknek pedig ajánlanám a padlizsánkrémet - mindkettő sokféleképpen fűszerezhető.

Az elkészítésnél érdemes arra törekedni, hogy ne egyféle, ízvilágból tálaljunk a családnak sokat, inkább törekedjünk a kisebb, de sokféle falatka kialakítására. Nem kell aggódni a megbontott csomagolások miatt, következő alkalommal ugyanúgy keverve, úgyis elfogy majd minden. Tálaljunk többféle sajttal, felvágottal és minél több zöldséggel tojás- és padlizsánkrémünket.

Az alapanyagokból bármilyen formát, alakzatot, mosolygós fejet, könnyedén kialakíthatunk. Így biztos nagyobb kedvvel fogyasztják majd a gyerkőcök a nyers zöldségeket is.

Néhány ötlet a kivitelezéshez:


Joghurtos gyümölcskosár

A következő recept lehetőséget ad arra, hogy ténylegesen a gyerkőccel töltsünk időt a konyhában, közös szórakozás lehet, ha amegfelelő eszközökkel és módon főzünk együtt. A joghurtos gyümölcskosarat idénytől függően rengetegféleképpen elkészíthetjük. Most az őszi időre való tekintettel, a fő alapanyagaink a mostani idény gyümölcsök lesznek.

 


 

Hozzávalók:
 


Az alapot a következő módon készítjük el.
A natúr joghurtot a mézzel és a feldarabolt banánokkal illetve egy csomag vaníliás cukorral összekeverjük, majd botmixerrel simára keverjük. 

Majd összedaraboljuk a gümölcsöket. A mixelésben és a darabolásban is segítségünkre lehet gyerkőcünk, persze a konyhában való közös munka során fontos, hogy az apróságok minden lépését figyeljük és koordináljuk. Így biztonságosan dolgozhatunk együtt.

Ha elkészültünk a darabolással, a hozzávalókat üveg vagy átlátszó műanyag pohárba helyezzük. A finomságot a következőképpen rétegezzük. Alulra kerül a lekvár majd az összemixelt kész joghurt alap és erre rakjuk rá a feldarabolt gyümölcsöket.
Az eredmény garantált siker és a manók is szívesebben fogyasztják a gyümölcsöket, ha azt ő maguk készítették el. És ilyen időben a vitaminpótlás sem lehet utolsó szempont.

Remélem, hogy elnyeri tetszéseteket a joghurtos gyümölcskosár! Készítsétek el és fűszerezzétek még egy csipetnyi jókedvvel! - Úgy a legfinomabb! :-)


Hideg málnaleves

40 fok, étvágytalanság, rengeteg málna! Ebből következik ez a finomság!

  • 40 dkg málna
  • 4 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 2 ek cukor vagy méz

 

A hozzávalókat egyszerűen összeturmixoljuk, tálaláskor pár szem málnával díszítjük. Fogyasztás után pedig elénekelhetjük Gryllus Vilmossal Tamkó Sirató Károly versét:

"Nem tudja a bálna,

milyen jó a málna!

Ha tudná a bálna,

milyen jó a málna,

csak málnát zabálna."

 


Piac

Végre lehet a piacon kapni zöldborsót! Még friss, zsenge, így főzés nélkül is készíthetünk finomságokat belőle.

 

A legkézenfekvőbb lehetőség a nyers borsóra a saláta. Ebben a verzióban pedig még egy kis szalonna is van, így a húsról sem kell lemondani. Semmi más dolgunk nincs, csak összevágni egy zellert, brokkolit, egy kis zöldhagymát, piros és/vagy fehér szőlőt, összetörve egy kevés mandulát, ja és persze zöldborsót. Ezután már csak az öntetet kell összekavarni és rátenni. Mézet, sót, borecetet, majonézt keverjetek össze, és tegyétek rá a zöldborsósalátára. Szerintünk így már elég tömény lesz és laktató, de aki szereti a sültszalonna-darabkákat is, feltétlenül tegyen rá.
 

Cseresznye, az istenek eledele

Az első nyári gyümölcsök közé tartozik a ropogós cseresznye. Rengeteg fajtáját ismerjük, idényben érdemes rendszeresen enni, mert nyersen nagyon egészséges.

Ha nem mászhatunk fel a kertünkben a fára, akkor a piacra kell mennünk a csemegéért: mivel nem utóérő, viszont hamar megromlik, figyelmesen vizsgáljuk meg a gyümölcsöt! Érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú legyen, szárral együtt vegyük, mert úgy lassabban romlik, és frissességét a szár élénkzöld színén láthatjuk. Maximum egy hétig áll el hűtőszekrényben, mosatlanul és kiterítve. Ne nyomódjanak egymáshoz a szemek! Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, fagyasszuk le!

 


Töltött tojás újragondolva

A tojásokat bő sós vízben keményre főzzük . A tojásokat ezután pucoljuk meg, majd mossuk át. Félbevágjuk őket, a sárgájukat kiszedjük és egy tálba gyűjtjük. A mirelit borsót gyorsan megpároljuk. Apróra vágjuk a fokhagymát, majd átpasszírozzuk. A többi hozzávalóval ízesítjük.

Amikor a krém szépen összeállt, vegyük elő a tojásokat és töltsük meg egy krémnyomóval. A tetejüket szórjuk meg fűszerekkel, metélőhagymával, de reszelt sajttal is kiváló.

 


Előítéletmentesítés

Kevés olyan embert ismerek, aki a spenótot és a sóskát egyaránt és egyformán szereti. Talán nem is létezik ilyen. Részemről abszolút sóskapárti voltam, míg meg nem kóstoltam a spenótot az alább elkészített módon. Ezt a receptet bátran ajánlom mindenkinek, aki megkísérel elémenni a gyermekkorban beivódó „pfuj spenót” hozzáállásnak.

  1. A spenótlevelek ( kb. 500g) szárát lecsipkedjük, a leveleket alaposan megmossuk.
  2. Sós, forrásban lévő vízben 10 perc alatt megfőzzük, majd lecsöpögtetjük róla a vizet és apróra összevagdossuk. A tej ( 8 dl) felével felöntjük, beletesszük a zúzott fokhagymát, 10 percig főzzük, aztán berántjuk. (Rántás készítése: lisztet világosbarnára pirítjuk az olajon, a maradék hideg tejjel felengedjük.)
  3. A bundás kenyérhez 2 tojást 1 dl tejjel lazán felverünk, sózzuk, beleforgatjuk a kenyérszeleteket és forró olajban kisütjük.

 


Zabpehely keksz

hozzávalók kb. 25 db keksz elkészítéséhez

15 dkg vaj, 12 dkg szemcsés zabpehely,12 dkg cukor, 12 dkg liszt. 4 ek. tej, 1/2 tk. sütőpor, csokoládé a mázhoz

Elkészítés

1 -  felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a zabpelyhet, jól elkeverjük, majd hagyjuk kihűlni

2 -  a többi hozzávalóval elkeverjük

3 -  a tepsit sütőpapírral kibéleljük, és teáskanállal kis kupacokat teszünk rá a tésztából

4 -  előmelegített 200 fokon 5-7 percig sütjük

5 -  ha szeretik a srácik, de enélkül is finom, olvasztott csokoládéba mártjuk.

Jó ropogtatást!


Kóstoljunk új ízeket!

Ez a tavaszi saláta annyira finom, és úgy fogja etetni magát, hogy aki nem látja el sem hinné.

Alapanyagok, az új ízek jegyében.

Madársaláta, rucola: más néven borsmustár, eper, olajbogyó.

A salátákat még most sem késő balkonládában palántáról nevelni, így nem kell egész nyáron a piacra futkosni ha megkívánunk egy tál finom zöldet.

A hozzávalókat összekeverjük, fél citrom levével leöntjük, egy csipet sóval és két csepp oliva olajjal ízesítjük.

 

 


Gyümölcsnyárs

Hurkapálcára nyársaljuk fel a vegyes gyümölcsszeleteket. Minnél színesebb és sokfélébb annál szívesebben fogják majszolni a gyerekek. Jól elbújhat egy-két új, eddig nem kóstolt gyümölcs is a nyárson. Tálalhatjuk csokoládéöntettel, édes tésztán, de magában is nagyon finom, így méginkább érvényesülnek az ízek közti külömbségek, és harmóniák.

 

 


Gyümölcstál

Hozzávalók:

2 banán, 2 alma, 2 kiwi, 2 mandarin, egy ananászkonzerv, natúr joghurt, müzli.

 

A hozzávalókat feldaraboljuk, ízesíthetjük mézzel és citromlével, de akár el is hagyhatjuk, a gyümölcsök magukban is ízletesek. Rétegezzük üvegpohárba a joghurttal, a tetejét müzlivel szórjuk meg. Kiadós és nem utolsó sorban egészséges is!

 


Idényzöldek

A friss zöldseket már alig vártuk. Most egy vacsorára, akár gyors ebédre alkalmas reteksaláta receptet ajánlunk elkészítésre.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 köteg hónapos retek
  • 2 lilahagyma
  • 350 g virsli
  • 150 g csemege uborka
  • 1-2 ek metélőhagyma
  • 3 ek almaecet
  • bors
  • cukor
  • 4 ek olaj
elkészítés
  1. A retket és a hagymát megpucoljuk, mossuk.
  2. A retket, hagymát, virslit és csemegeuborkát vékony szeletekre vágjuk.
  3. Az ecetet elkeverjük sóval, borssal és csipet cukorral, majd hozzákeverjük az olajat.
  4. A vinegretet a salátára öntjük és jól elkavarjuk. Megszórjuk a metélőhagymával.

Játék pizzára

A pizzatészta alapreceptet talán nem kell "bemutatni".

Egy kedves és finom ötlettel szeretném gazdagítani a feltéteket. Ugye mókás formákat próbált már kihozni mindenki, hogy a gyerekek szívesen majszoljanak.

De próbáltátok már a gyümölcsös variációt? Ha nem itt az ideje. Alma, körte, később szilva is felkerülhet a tésztára. Sajt helyett porcukor dukál a tetejére.

Jó játékot, jó étvágyat!

 


Bacon szalag

Mottónk még mindig az egyszerű, gyerekekkel is könnyen elkészíthető konyhai finomságok készítése. 

Ha lehet lisztet szórni, gyúrni, nyújtani, díszíteni, csavarni, nyert ügyünk van.

Mai receptünk ez a leveles tésztából csavart bacon-os szalag.

A képek magukért beszélnek. Gyors és nagyon finom.

Kép: http://anyablog.hu/vivica-recept-blogja/bacon-szalonnas-csavart-teszta/


Kekszgolyók

Hozzávalók:

Elkészítés:

A kókuszreszelék kivételével az összes alapanyagot összekeverjük, közben kevés tejet adagolunk hozzá, amíg masszává áll össze. Kis golyócskákat formázunk, és kókuszreszelékbe hempergetjük.


Ha meguntuk télen a felszeletelt almát rágcsálni, játékosan együtt készíthetünk valami más ropogtatni valót belőle.

Alma chips

Az alma csumáját kivesszük, a gyümölcsöt felkarikázzuk, közben a sütőt előmelegítjük. Sütőpapírra rakjuk a szeleteket és megszórjuk cukorral és fahéjjal. Addig sütjük míg ropogós nem lesz (kb. 2 óra.)

 

 

 

 

 

 

 

 


Aszalt almakarikák

Az almákat meghámozzuk és kivágjuk a magházukat. Kb. fél cm vastagságú karikákra szeljük, és citromlevet csöpögtetünk rájuk. Az almakarikákat rúdra húzzuk, majd levegős, meleg helyen hagyjuk kiszáradni.

Jó étvágyat!

 

 




Legyen finom és egyszerű.

 



Alapanyagok: zsemle és túró


A többit a fantáziára bízzuk. Lehet édes, sós, nincs határ.

A zsemlekalapokat levágjuk a belsejüket kikaparjuk. Hirtelen tejbe mártjuk őket. A túrót ízlés szerint ízesítjük, mézzel, meggyel, almával, dióval. Amit szemünk szánk kíván. De ha sósra vágyunk, körözöttel, medvehagymával, sajttal, sonkával. A megtöltött zsemlékre visszahelyezzük a kalapot. 25-30 percig 180 C fokon pirosra sütjük.

Biztos siker, nem csak a készítése!

Elhunyt Kányádi Sándor

2018. június 20.

Mérhetetlen szomorúsággal osztjuk meg a hírt: elhunyt Kányádi Sándor. Az idén kilencvenedik évébe lépő költő az erdélyi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja. Tanári képesítést szerzett…

Átadták Az év gyerekkönyve díjakat

2018. június 12.

Átadták Az év gyerekkönyve díjakat a budapesti Vörösmarty téren a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok alkalmából. Az elismerést immáron harmadik alkalommal, öt kategóriában, független szakmai…

Szulyovszky Sarolta

2018. június 11.

Szulyovszky Sarolta 1972-ben született Budapesten, 1997 óta férjével és gyermekeivel Észak-Olaszországban él. Sopronban, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen csomagolástervezést, majd Udinében (Olaszország) számítógépes grafikát tanult. 2004 óta grafikusként és…

A 2017-es Szép Magyar Könyv díjak

2018. június 08.

A Szép Magyar Könyv 2017 verseny díjjal, különdíjjal és oklevéllel elismert könyvei Gyermekkönyvek: Díj: László Noémi: Bodzabél (Gutenberg Kiadó) – Kürti Andrea illusztrációival   Oklevél:…

Az ismeretlen gyermek – Szulyovszky Sarolta kiállítása

2018. június 04.

Június 5-től látható az Olaszországban élő, kiváló magyar illusztrátor, Szulyovszky Sarolta kiállítása a Virányosi Közösségi Házban. Sarolta a magyar gyermekirodalomba Máté Angi: Volt egyszer egy……

Emlékprogramokat rendeznek Baka István születésének 70. évfordulójára

2018. május 31.

Vers- és prózamondó versennyel, komolyzenei koncerttel és többek között irodalmi esszépályázattal emlékezik Baka István (1948-1995) költőre születésének 70. évfordulója alkalmából a Baka István Alapítvány Szekszárdon.…

Kölyökház